2008年11月22日 星期六

金融海嘯解決了空氣污染

時近十二月,這幾天突然發覺,望向窗外居然還見到藍天白雲,尤其這幾天有冬季季候風,居然還能如此!

當然,金融海嘯令珠三角的工廠不是倒閉就是停工,自然不會有污染物從工廠煙囪中排出吹過來香港,有呼吸系統問者如筆者,今年應該有一個比較快樂的冬天,如果仍然未被裁的話。

還有,希望曾蔭權不要厚面皮至如王國興般claim藍天行動成動就好了。

2 則留言:

提到...

我記得曾經有過訪問有外資之前以經頂唔順香港既污染而去左其他地方居住或發展。如果香港呢十年變得返水清沙幼藍天碧海,信貨一日變回正常,咁樓價會否再大起同外資來港既企業又會唔會明顯增多呢?

不過商業社會,從來都唔會太理會個環境。所以若果政府唔做野,就冇人會做。

藍天蔚 提到...

鎚:

第一段的問題:唔會,因為而家咁環境無人敢投資。但如果空氣差,好多外國人真的不敢攜眷來香港,怕孩子的健康受影響。

藍天蔚